Parvo 19B vírus

Parvo 19B vírus szűrővizsgálatParvo 19B vírus Vizsgálat

A Parvo vírus mintavétele, tesztelése, kiértékelése

Parvovírus B19 okozza a gyermekkori kiütéses betegségek között ún. „ötödik betegséget”, az erythema infectiosumot (lepkehimlő). Csak emberről emberre terjed a vírus. Lappangási ideje 4-14 nap. A fertőzés akkor okoz problémát, ha az egyébként egészséges immunrendszerű várandós anya a terhessége alatt találkozik először a kórokozóval.

A parvo B19 fertőzés általában enyhe lefolyású, és nem igényel kezelést. A felnőtteknek nagyjából a fele szerencsére már átesett ezen a fertőzésen, és védett. Ám ha olyan kismama kapja el ezt a fertőzést, aki korábban nem esett át rajta, akkor a magzatába a méhlepényen keresztül 30%-os eséllyel átjuthat. Attól függően, hogy a terhesség mely szakaszában következett be a fertőzés, okozhat vetélést, halvaszülést, súlyos magzati vérszegénységet, ödémát.


Parvo 19B Vírus

A terhesség legelején, a megtermékenyítés időszaka körül elkapott fertőzés nem jelent komoly veszélyt a babára. Az első trimeszterben viszont gyakori a fertőzés miatt bekövetkezett spontán vetélés.
Ha a fertőzés a 13-16. héten éri a kismamát, akkor lehet a fertőzésnek a legsúlyosabb hatása a magzatra nézve, ugyanis a vírus a vörösvértestekben (azok elődeiben) szaporodik. A magzat mája pedig éppen ezekben a hetekben termeli a vörösvértesteket.

Terjedése: A lepkehimlő cseppfertőzéssel terjed (tüsszentéssel, köhögéssel) de akár kézfogással, érintéssel is el lehet kapni. A lepkehimlő már egy héttel a kiütések megjelenése előtt fertőz, azaz átadható, de amint a jellegzetes kiütések megjelennek, a fertőzés veszélye elmúlik. Az esetek többségében a vírusfertőzés nem okoz tüneteket, és rejtve marad a fertőzés ténye. Mivel azonban az érintettek hordozzák a kórokozót, megfertőzhetnek vele másokat.

A járvány többnyire néhány éves szüneteket tartva, újra és újra felüti a fejét.

Megelőzhető? Sajnos NEM. A Parvovírus fertőzőképessége szerencsére csekély. Nem lehet előre megjósolni, hogy valaki megfertőződik-e vagy sem, akkor sem, ha fertőzött személlyel kerül kapcsolatba.

Nagyon fontos, hogy azok a várandós nők, akik még sosem kapták el a vírust, járványok idején kerüljék az óvodákat és iskolákat, mivel a fertőzés az 5 és 15 év közötti gyerekek körében a leggyakoribb.

Nem tudom, hogy átestem-e már a fertőzésen. Ez kideríthető? Igen. A régi gyermekkori fertőzés is kimutatható vérből.

Termlészetesen az aktuális fertőzés is kimutatható. Ha az IgM pozitív lesz, célszerű genetikai tanácsadásra elmenni.

Vizsgálati módszer:

ELISA (Enzyme-linked Immunosorbent Assay) módszerrel ellenanyag (IgG, IgM) kimutatás.

IgM: a fertőzés után 10-12 napon belül megjelenik, hónapokig még kimutatható

IgG: 2 hét múlva jelenik meg, az élet végéig perzisztál. Újrafertőződés esetén mennyisége emelkedik.

Dr. Széll András
ügyvezető igazgató
Mikrobiológus, laboratóriumi szakorvos
Dr. Széll András
Telefon:
(20) 914-6991,
(30) 626-4130
Email: mikromikomed@t-email.hu
Rendelési idő:
Hétfőtől péntekig: 8-10 óráig