Rubeola (Rózsahimlő)

Rubeola vírus - Rózsahimlő szűrővizsgálatRubeola Vírus Vizsgálat

A rubeola virus mintavétele, tesztelése, kiértékelése

A rubeola vírus burokkal rendelkező egyszálú RNS vírus, melyet 1962-ben izoláltak. A rubeola (rózsahimlő) egy jellegzetesen enyhe, gyermekkori kiütéses betegség, amelyet a rubeolavírus okoz. Különös jelentőségét a várandós nők megbetegedése adja, mivel a terhesség korai szakaszában történő fertőzés súlyos magzati károsodást okoz.

A fertőződés a vírus belélegzésével történik, és légző a traktus sejtjeit fertőzi meg. A fertőződés után 5-7 nappal megfigyelhető a virémia. A rubeola fertőzés után egy életen át tartó immunitás lép fel.

Tünetek: influenzaszerű tünetek,  hőemelkedés, fejfájás, fáradtság, torokfájás, nyaki és a tarkótáji nyirokcsomók megduzzadása, esetek 50%-ánál kiütés. (Az immunhiányos betegeknél az ujjak, könyök, boka ízületeiben az arthritis reaktivációja figyelhető meg.) Szövődményként pedig myocarditis,  középfül gyulladás, bronchitis is felléphet.


Rubeola vírus - Rózsahimlő

Vaccináció:

Gyermekkorban kapott MMR-vakcina: 1989 óta minden Magyarországon született kisgyermek kombinált védőoltást kap rózsahimlő (valamint mumpsz és kanyaró) ellen.

Ha vaccináció során az  IgG ellenanyag títer meghaladja a 10-15 IU/ml koncentrációt, akkor az védelmet jelet a terhesség során. Vad törzsek ennek ellenére okozhatnak fertőződést.  Ráadásul igaz, hogy a rózsahimlő elleni oltás 125 országban a kötelező oltások közé tartozik (az összes európai és amerikai országban) de Afrikában és Ázsia egyes vidékein az oltás nem kötelező, ezért az emberek több mint két harmada nincs beoltva.  Ezért minden terhes nőnél, a terhesség korai szakaszában el kell a rubeola vizsgálatot végezni, (antitest-vizsgálatot) mivel a terhesség első harmadában történő rubeola fertőzésnek komoly következményei lehetnek.

A fertőzés veszélye a magzatra:

A congenitális rubeola szindróma (CRS) súlyossága attól függ, hogy a fertőződés a terhesség melyik szakaszában következett be. Ezek a következők lehetnek: kardiális, máj, lép elváltozás, vakság,  süketség, mentális és növekedésbeli retardáció. A congenitálisan fertőződött  csecsemők 10-20 %-a egy éves kora előtt meghal.

Akut fertőződés és a vaccinációra kialakuló ellenanyag elkülönítése:

IgG IgM Diagnózis
Negatív  Negatív Nincs Rubeola fertőzés
Pozitív  Negatív  Lezajlott Rubeola fertőzés
Pozitív  Pozitív

 Akut Rubeola fertőzés/lezajlott Rubeola fertőzés
(elhúzódó IgM ellenanyag jelenléte)

Alkalmazott vizsgálati tesztek:

BioRad IgG, IgM ELISA

Diapro IgG, IgM ELISA

Dr. Széll András
ügyvezető igazgató
Mikrobiológus, laboratóriumi szakorvos
Dr. Széll András
Telefon:
(20) 914-6991,
(30) 626-4130
Email: mikromikomed@t-email.hu
Rendelési idő:
Hétfőtől péntekig: 8-10 óráig