Szifilisz (Syphilis) Vizsgálat

szifilisz-syphilis-szűrővizsgálatSzifilisz Vizsgálat

A baktérium mintavétele, tesztelése, kiértékelése

A szifilisz (syphilis, lues), más néven vérbaj (illetve népies nevén a bujakór) a legjelentősebb, idült lefolyású, fertőző nemi betegség. Az elnevezés Girolamo Fracastoro (1478-1553) veronai orvostól származik, aki költeményt írt Syphilus pásztor szenvedéseiről. Kórokozója a Treponema pallidum nevű baktérium. Penicillinnel és más antibiotikumokkal kezelhető. Nemi úton, vérrel terjed, valamint az anya méhlepényén keresztül terhesség során a magzat is megfertőződik (Connatalis syphilis). Ezért javasolt a terhes nők szűrése és kezelése, mert a magzatok 60-70%-a a méhen belül elpusztul.

Lappangás egy átlag 3 hetet felölelő időintervallum (10-90 nap), majd megjelnik a a szifiliszes fekély (nőknél általában a méhnyakon, férfiaknál a glans penisen), mely nem fájdalmas, és spontán begyógyul. A kezelés elmaradása esetén a folyamat átmegy a további stádiumokba. Ha nincs kezelve, a szifilisznek súlyos következményei lehetnek, például idegrendszeri, szív- és az agykárosodások, vagy elmebetegség. A kezeletlen szifilisz pedig halálos is lehet.

Kismamák: A terhesség során a magzat is megfertőződik, ezért kiemelten fontos a kismamák szűrése és kezelése. A terhesség alatt elszenvedett friss fertőzés következménye lehet vetélés, halvaszületés, vagy az újszülött fertőzötten való világra jövetele. Nagyon ritkán fordul elő, hogy a magzatra nem terjed rá a fertőzés. A kismamákat kötelezően szűrik a betegségre a terhesség utolsó harmadában. Treponema kimutatását megnehezítheti, ha a vérvételt megelőzően a beteg valamilyen penicillin származékú antibiotikumot szedett.

A szifiliszt okozó Treponema pallidum:

Szenvedett tőle többek között: Ady Endre, Munkácsy Mihály, Vincent van Gogh, Al Capone, Friedrich Nietzsche, Rettegett Iván, Semmelweis Ignác (aki ezt a fertőzést boncolás közben, sebfertőzés útján kapta el)

MINTAVÉTEL:

Egy cső natív vér. (savó vagy plazma)

TESZTEK:

RPR (Rapid Plasma Reagin) próba, higítással titer meghatározás.

ELISA (Enzyme-linked Immunosorbent Assay) módszerrel ellenanyag (IgG, IgM) kimutatás.

ELISA pozitivitás esetén IgG és IgM Western blot megerősítő vizsgálatot végzünk. Megerősítő vizsgálat OEP-finanszírozással csak járóbeteg szakellátási kóddal kérhető.

Dr. Széll András
ügyvezető igazgató
Mikrobiológus, laboratóriumi szakorvos
Dr. Széll András
Telefon:
(20) 914-6991,
(30) 626-4130
Email: mikromikomed@t-email.hu
Rendelési idő:
Hétfőtől péntekig: 8-10 óráig